Så har det gått en månad sedan senaste blogginlägget, det har varit ett lite längre uppehåll än jag tänkt, så blir det ibland. Livet har kommit mellan, som vi ofta säger. Det har varit ömsom ros och ris den gångna månaden. Har ägnat mig åt att läsa filosofiska texter, badat, umgåtts med nära och kära, men också vårdat min älskade Lennox katt som varit sjuk. Det är smärtsamt att se djur lida, när den goda handlingen att åka till veterinären för att få hjälp kan kännas som att en tillfogar den stackars varelsen än mer lidande. Hursomhelst är han nu äntligen på bättringsvägen, sitt gamla vanliga nyfikna busiga jag.

Under denna period har saker och ting gått i ett, precis som det ofta blir för mig under arbetsveckor. Pratade med en av mina närmaste vänner i telefon om det här med att gå i ett, om anspänning och krisiga lägen, vad som händer med mig under sådana perioder. Jag blir liksom totalt skärpt, fokuserad och effektiv, samtidigt lurar där en djup trötthet och ett mörker. När jag släpper på spänningen och slappnar av faller jag ofta och blir sittande i soffan energilös.

För att motverka dessa toppar och dalar försöker jag numera ständigt hitta mellanrummet, om så bara för en stund. Börja dagen med ett mentalt och tankemässigt mellanrum i yogan där fokus ligger på rörelsen tillsammans med andningen. Sen Shavasana – den långa vilan där jag släpper allt och bara ligger helt stilla utsträckt på mattan. Sen kommer meditationen, det stora mellanrummet mellan tankarnas, ordens brus i huvudet och handlingarna, görandet. Varandet, så som det är i intet, tomheten, den fridfulla tomheten. Inte för att jag alltid uppnår mellanrummet och den fridfulla tomheten, men jag tränar på det. Visualiserar tankarna och orden på min västra sida av kroppen och handlingarna, görandet på min högra, försöker vara mitt emellan, i mellanrummet.

Igår lyckades jag hamna i en timmes mellanrum. Hade joggat och därmed stimulerat den aktiva sidan av min kropp, la mig på mattan för att yoga och landade direkt utan ansträngning i mellanrummet. Jag var i andningen och andningen förde mig in och ur var asana – yogaställning.  Meditationen var helt stilla och visualiseringen under den blev ett med mig. Inga ord som for runt i min tanke, bara tystnad och stilla varande.

Vi behöver alla mer mellanrum i livet. Om det är som för mig yoga och meditation inom en beprövad riktning och praktik eller att bara sitter rakt upp och ner och vara, spelar inte så stor roll. Ibland kommer en in i mellanrummet, ibland inte, men att sitta stilla och försöka bara vara är så lugnande.

Börja gärna dagen med en stunds mellanrum. Ligg kvar i sängen eller kliv upp och sätt dig på en matta, det behöver inte vara en yogamatta utan vilken matta som helst. Stanna där fem tio minuter och andas, försök att hitta tomrummet mellan tankarnas brus och handlingarnas görande.

Som lite extra bonus har jag gjort en liten film med fyra yogaövningar för dig som har ont i ländryggen. Passet fungerar även utmärkt för att skapa ett inledande mellanrum på dagen. Det är totalt fyra övningar och du kan göra det i fem minuter eller så läge du vill.

https://photos.app.goo.gl/6vu7BZbQxwEHeKB48