”Du får räkna med cirka två månaders rehabilitering” sa läkaren i fredags. Två månader utan löpning! Jag som sett fram mot lite tuffare pass under semestern i Spanien. Två månader med känslan av att högerbenet är ett träben, stelt, ömt och vid vissa belastningar ilande hugg. Uppmanades också att uppsöka fysioterapeut för rehabövningar. När jag lite tonårstrotsigt undrade vad det skulle vara bra för jag gör ju yoga varje dag, visste dessutom vilken av musklerna och dess ligament som skadats mest – Semitendinosis – tittade han lite märkligt på mig. Insåg att jag var något omnipotent i mitt förhållningssätt och har nu klokt nog kontaktat sjukgymnast för att få hjälp.

Det som orsakade min skada var en fallolycka i Himalaya vid sista dagens vandring. Vi, som tur var gick jag inte ensam den dagen, vandrade i sluttningen av berget på vilket Kopan Monastery ligger. Ett sagolikt vackert grönt skogsområde med smala slingrande stigar längs sluttningen. Vi var på väg tillbaka efter att ha tittat på en stupa de byggt för getter som Laman köpt fria från slaktarna. Den låg i ett ganska stort inhägnat område där de levde fritt med skyddande stängsel så inte Tiger eller Snöleopard kunde komma in. Nåväl vi vandrade nu uppför med avsikten att fortsätta vår vandring till nästliggande berg, när jorden gav vika och ena benet i slowmotion gled med den rasande jorden, det andra benet la sig i en märklig vinkel på det som var kvar av stigen. Efter någon dryg meter blev det stopp, en stor utskjutande bergskam fångade upp min kropp och så låg jag där i en storts nedåtgående split med ett ben uppe och resten av kroppen nere. En av mina vandringsvänner tog tag i min stav och jag lyckades krångla mig ur denna fysiologiskt omöjliga ställning för att kravla mig upp på stigen igen, fullständigt genomblöt av svett till följd av adrenalinpåslaget. Kände inte så mycket smärta där och då, men väl uppe på vägen igen började benet bulta och svullna. Ingen mer vandring för min del och som tur var hände detta den sista dagen i Nepal.

Varför så denna berättelse, jo yoga och yogafärdigheter i all ära men när det kommer till skador är det klokt att inte förlita sig på sin, i jämförelse med fysioterapeutens, ganska knapphändiga anatomikunskap. Vist kan jag fortsätta göra yoga och det fungerar faktisk att hålla klass också men för att läka behövs mer kunskap och kanske även lite andra övningar än de självordinerade.

Utbildningen och verktygen jag fick under tiodagars kursen vid Kopan i såväl filosofi som meditation kommer till direkt användning. Att inte låta sig nedslås av motgångar, att lugnt försöka hitta sätt att hantera dem, förhålla sig tacksam inför att det i ärlighetens namn är en lindrig skada i jämförelse med hur det hade kunnat sluta. En av munkarna på Kopan som hjälpte mig med väskan när jag skulle resa hem, sa: ” This is a sign of your purification process, that you worked well with it during the course.” Jag skrattade och svarade att nu lurades han, men nej, han skojade inte. Utan förklarade hur de inom Buddhismen ser på motgångar i livet och att en bör ta dem för vad de är och därmed inte stanna i ett självömkande som enbart skapar lidande för en själv och som dessutom kan bli hopplöst tröttsamt för ens omgivning. Klokt förhållningsätt och jag tränar på det genom meditation, att släppa egot – the self grasping mind, istället fokusera på det som är viktigt i mitt liv. Men i ärlighetens namn ställer jag mig mer tveksam till konstaterandet att skadan var ett tecken på att jag arbetat väl med just detta. Ser det snarare som en påminnelse om att inte vara allt för övermodig och klampa fram i livet utan att se sig för samt att vara lite eftertänksam för att förhindra att en bokstavligt och bildligt rasar ner i en ravin.

Slutligen, på fredag den 24 maj blir det avslutning av Slow fredagsyoga för i vår. I höst kör jag igång igen fredagen den 30 augusti kl 15.30 – 17 på Ester Adèle Yogastudio, St Paulsgatan 22 A. YogaLander kör ojämna veckor och min nya kollega Tiina Konradsson kör jämna veckor. Vi har också planer på att ordna workshops med inriktning Yoga för löpare under hösten, så håll utkik här på hemsidan för det.