Idag är det ta hand om mig själv dag. Har landat i att låta söndagarna får vara det. En sådan där skön, tyst återhämtningsdag utan att för den saken skull vara total soffpotatis. Istället ägnar jag dagen åt att jogga eller ta en långpromenad på morgonen, när jag kommer hem blir det ett yogapass. Om jag joggat gör jag ett eget komponerat yogapass för löpare som stretchar musklerna och som varvar ner kroppen efter träningen. Lika viktigt som det är att träna är det att låta kroppen återhämta sig efteråt. När jag joggar är det som om hjärnan töms på alla måste tankar, jag går in i det som jag skrev om i första bloggen – varaläge. Kombinationen löpning och yoga är mumma för min själ och kropp. Lyckohormoner utsöndras av den konditionsbyggande löpningen och lugnande hormoner av yogan. Det här är inget hokuspokus utan det finns mängder av forskning kring både konditionsträningens välgörande effekter liksom yogans.

Jag tillhör de där yogisarna som kör ett och samma yogapass i fyrtio dagar. Det finns en mängd anledningar till det, en är att effekten av övningarna blir optimal efter lång och daglig träning. Effekten är både fysisk och mental, muskler byggs inte på en dag likaväl som smidighet inte kommer efter att ha gjort ett pass en eller två gånger. Det är också otroligt lugnande att känna igen passet rent mentalt och kroppsligt. En behöver inte tänka utan redan efter fem dagar rullar det liksom på och blir som en meditation i sig. En stund av tystnad, andning och rörelse där en är helt och hållet närvarande i det som är på yogamattan.

En så läge är det vinter och även om solen börjar visa sig allt längre på dagarna är kroppen och sinnet i ett slags mellan läge. Mitt yogapass är fortsatt ganska lugnt där jag kommer ner på mattan, kommer ner i min kropp med fokus på att långsamt väcka den vintertrötta kroppen. Varje asana hålls lite längre, två till tre minuter, även om det finns flöde i dem och mellan dem. Totalt rör sig min egen morgonyoga runt en timme, där själva yogapasset är på en dryg halvtimme, sen vilar jag i shavasana i fem minuter innan jag sätter mig på min meditationskudde och går in i en längre sittande meditation, ca tjugo minuter.

Det är den här praktiken jag vill förmedla i mina yogaklasser. Hur lugnande, stärkande och enkelt det är med yoga, därför tänkte jag nu ge er ett yogapass som ni kan göra själva hemma, gärna på morgonen. Du behöver egentligen inte gå upp så mycket tidigare än du redan gör, för börja med att lägga ribban lågt genom att ta de två eller tre första ställningarna – asana. Hål fast i att göra dem varje morgon i en månad, jag törs nästan lova att du kommer märka en skillnad i både kropp och sinne. Inte helt otroligt är det att du efter någon vecka eller två känner att du vill lägga till någon eller några av de andra övningarna. Stanna i varje asana – ställning – i nio långa djupa andetag in och ut genom näsan. Rotationsställningar görs först åt vänster sedan åt höger.  Avsluta med de sista två: Vila på rygg i fem minuter, släpp taget om andning och tanke. Därefter sätter du dig i Sukhasana – lätt meditationsställning, gärna på en kudde och gör meditationen nedan.  

Meditation: sitt i lätt meditationsställning och andas långsamt in och ut genom näsan, räkna varje utandning, när du kommer till sju börjar du om från ett igen. Om du tappar räkningen börjar du från ett igen.

Lycka till!